Schildklier problemen

Schildklier problemen

De schildklier maakt hormonen aan welke betrokken zijn bij de stofwisseling, groei en ontwikkeling en mentaal en emotioneel welbevinden. Werkt je schildklier niet goed, dan ben je moe en zit je vaak niet lekker in je vel. Door de hormoonwisselingen tijdens de zwangerschap ontwikkelen sommige vrouwen een schildklieraandoening. Dit heeft invloed op de baby, deze groeit immers minder goed. 

Schildklier problemen

Hoe werkt de schildklier?

De schildklier maakt het hormoon T4 (een een beetje T3)  aan, een niet werkend hormoon. T4 wordt door middel van jodium omgezet in T3. T3 is het hormoon dat aanhecht aan de receptoren van lichaamscellen en daar verschillende processen versneld of versterkt:

 • Een snellere stofwisseling
 • Verbeterde doorbloeding
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Verhoogde hartslag
 • Verbeterde groei en ontwikkeling
 • Versnelde spijsvertering
 • Verbeterd mentaal en emotioneel welbevinden

Jodium is essentieel om dit proces goed te laten verlopen. Jodium haal je uit voeding. De volgende voedingsmiddelen bevatten jodium. Varieer voldoende om genoeg jodium binnen te krijgen. Brood gebakken met bakkerszout, eieren, melk, kaas, zeevis, zeewieren, boerenkool, asperges, spinazie, zilvervliesrijst, hazelnoten, walnoten, cashewnoten. 

Hoe ontstaan schildklier problemen?

Een vertraagde of versnelde schildklier, beide zijn een probleem. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor schildklier problemen. 

 1. 90% van de schildklier problemen worden veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Hierbij maakt je lichaam antistoffen aan tegen de schildklier of schildklierhormonen. Hierdoor kunnen de hormonen onvoldoende hun werk doen en vertragen alle processen waar het hormoon T3 invloed op heeft. 

In de meeste gevallen ontstaat een auto-immuunreactie door chronische ontstekingen. 

 1. Disbalans in geslachtshormonen: oestrogeen dominantie, progesteron tekort, testosteron tekort. Met name in de kraamperiode en de overgang komt dit vaker voor. De bevalling en de overgang worden gekenmerkt door een daling in oestrogenen en progesteron, waardoor er sneller een oestrogeen dominantie en/ of progesteron tekort ontstaat. 
 1. Chronische en/ of laaggradige ontstekingen zorgen voor oxidatieve stress. Cellen raken beschadigd en werken minder goed. Dit heeft ook invloed op de receptoren van het schildklierhormoon T3. Dit wordt minder goed opgenomen. 
 2. Stress zorgt ervoor dat T4 niet omgezet wordt in T3, maar in rT3. rT3 lijkt veel op T3 en hecht ook aan dezelfde receptoren. Echter werkt rT3 niet. 
 3. Tekort aan jodium. Zoals al eerder gezegd is jodium noodzakelijk om T4 om te zetten in T3. Een tekort aan jodium betekent dus ook een tekort aan T3.
 4. T4 wordt in de lever omgezet naar T3. Een overbelaste lever werkt minder efficiënt en zal dus minder T3 aanmaken. Oorzaken van een overbelaste lever zijn: alcoholconsumptie, te veel suikers in voeding (suikers worden opgeslagen in de lever), toxische stoffen (plastic en metalen) of medicijngebruik. 
 5. Cadmium in sigaretten en tabak blokkeert de receptoren, waardoor T3 niet voldoende opgenomen kan worden. 
 6. De darmmicrobioom heeft ook invloed op je schildklierhormonen. Gezonde darmen zorgen voor minder ontstekingen en helpen een oestrogeendominantie te voorkomen (zie 1, 2 en 3). Ook maken ongezonde darmen een hormoon (TSH) aan dat de werking van de schildklier versnelt.
 7. Te veel suikers in de voeding zorgen voor insuline pieken. Dit hormoon heeft veel invloed op de rest van je hormoonhuishouding, onder andere testosteron en oestrogeen. En hiermee ook op je schildklierhormonen.   
stress hormonen

Schildklier problemen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontstaan er regelmatig schildklier problemen bij de moeder. Ongeveer 1-2 op de 1000 vrouwen krijgt hiermee te maken. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van je kindje, met name in de eerste 20-24 weken. Vroeg in de zwangerschap is je kindje immers afhankelijk van jouw schildklierhormonen. Later neemt de schildklier van je kindje dit over. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdens je zwangerschap gezond te eten. Let met name op de snelle suikers, beweeg voldoende om je bloedsuiker laag te houden en lekker te ontspannen. 

Meer over gezond zwanger zijn lees je hier: Gezond Zwanger worden

Schildklier problemen tijdens de overgang en menopauze

Vrouwen in de overgang of menopauze zijn vatbaarder voor schildklier problemen. Met name de daling van de hormonen oestrogeen en progesteron zijn hier de oorzaak van. Oestrogeen dominantie en een tekort aan progesteron komen vaker voor. Zoals eerder gezegd vergroten beide de kans op schildklier problemen. 

Wat kun je zelf doen bij schildklier problemen

Een hele waslijst aan oorzaken. Oorzaken waarop je zelf best wel veel invloed hebt. Met name je voedingspatroon kan veel voor je betekenen door de invloed op je bloedsuikerspiegel, darmflora, ontstekingen en jodiuminname. Maar je hebt ook invloed op je stresslevel. Natuurlijk kun je niet alle stressoren wegnemen. Maar agendabeheer, voldoende rust nemen en slapen en mindfulness helpen je wel om chronische stress te voorkomen. 

Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor Healthclub

Hanny – Best9Women