72 uur vasten – mijn ervaringen

Stress en hormonen

Vasten of intermittent fasting wordt veel gebruikt om af te vallen, de bloedsuiker te reguleren en om het lichaam tijd te geven om te herstellen. De afgelopen 3 jaar vast ik bijna dagelijks volgens het bekende 16:8 schema. Mijn belangrijkste doel: mijn darmen meer rust geven voor herstel. Een reden om me nog meer te verdiepen in de voordelen van vasten. Een van de nieuwe vormen van vasten die ik tegenkwam was 72 vasten, een boost voor je immuunsysteem. Een mooie uitdaging die ik graag aan wilde gaan, aangezien ik afgelopen jaar vaker ziek ben geweest dan voor mij normaal is. 

Opbouwen van vasten

72 uur of 3 dagen vasten is een lange tijd. Doe dit alleen als je al gewend bent om langer te vasten. Je lichaam moet wennen aan het omschakelen tussen energiebronnen. Vast je nooit langer dan 12 uur? Bouw dit dan eerst langzaam uit naar langere periodes van vasten (12-24 uur). Zodra je lichaam hieraan gewend is, kun je gaan voor een langere periode van vasten.

Het beste resultaat bereik je als je lichaam leert overschakelen op het vetverbrandingssysteem. Een extra energiebron die je lichaam helpt om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Hoe lang je hiervoor moet vasten is voor iedereen verschillend. Hoe beter je lichaam getraind is voor het vasten, hoe makkelijker dit gaat. Ook heeft je dieet invloed op de timing van de overschakeling naar het vetsysteem. Hoe lager je bloedsuikerspiegel, doordat je minder koolhydraten eet, hoe eerder je overschakelt op het vetverbrandingssysteem. (Intensief) sporten helpt ook om eerder over te gaan op vetverbranding, doordat je de suikervoorraad in je spieren sneller verbruikt. Sommige mensen kunnen binnen 12 uur overgaan op het vetverbrandingssysteem, andere hebben hier enkele dagen voor nodig. 

stress hormonen

Voordelen van 72 uur vasten

Na 24 uur vasten start het proces van autofagie. Hierbij worden oude cellen gerepareerd, opnieuw gebruikt of afgestoten. Een mooie manier van het lichaam om efficiënter te functioneren en ouderdomsziektes als Alzheimers te voorkomen. In deze fase gaat je lichaam ook aan de slag met het aanpakken van ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen. 

Vanaf 36 uur ga je merken dat ook het buikvet gebruikt wordt als energiebron. Ideaal, want dit is het vet dat het meest lastig weg te krijgen is. 

Vanaf 48 uur vasten maakt je lichaam extra veel groeihormonen aan. Dit zorgt ervoor dat je geen spierafbraak hebt tijdens het vasten. 48 uur vasten is ook een dopamine-reset. Eten is voor veel mensen een bron van dopamine aanmaak. Alleen heb je steeds meer lekkere, suikerrijke, vetrijke voeding nodig voor eenzelfde effect. Na 48 uur vasten geniet je veel meer van smaken, ook van gezonde voeding. Een mooie methode om van emotie eten af te komen.

Vanaf 54 uur is je insulinespiegel erg laag. Je lichaam wordt steeds gevoeliger voor insuline. Een goed teken! Hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe gezonder je lichaam. Insuline zorgt dat suikers bij je cellen komen en ruimt een te veel aan bloedsuiker op. Vasten is hierdoor een goede methode om diabetes type 2 te voorkomen. 

Na 72 uur vormt je lichaam nieuwe immuuncellen. Je immuunsysteem wordt verjongd, waardoor je lichaam zich nog beter verdedigt tegen allerlei ziekteverwekkers. 

Meer over vasten synchroon met je cyclus lees je hier: Vasten voor vrouwen

Waarom wilde ik 72 uur vasten

Na jaren van 16 uur vasten per dag, merkte ik dat mijn hormoonhuishouding toch niet helemaal goed hierop reageerde. Het werd tijd om me meer te verdiepen in het vasten. Ik had me hier immers al jaren wel goed bij gevoeld. Een van de eyeopeners die ik had, was het timen van vasten met je cyclus. Het lichaam van een vrouw reageert anders op vasten dan dat van een man. De wisselende hormonen tijdens de maandelijkse cyclus zijn de oorzaak. Geen wonder dat mijn hormoonhuishouding niet meer optimaal functioneert.

Ik ben begonnen met het aanpassen van mijn ritme in het vasten. Ik merkte al vrij snel dat ik hier goed op reageerde. Met name in de week voor mijn menstruatie heb ik er baat bij als ik niet vast of maximaal 12 uur. In deze week vraagt mijn lichaam om een hogere bloedsuikerspiegel. Vasten is dan eerder een stressfactor dan een methode om te herstellen. 

water vasten

72 uur vasten, mijn ervaring

Ik ontdekte ook de voordelen van langere periodes vasten. Dit wilde ik ook ervaren. Op de dagen dat ik veel stress aankan, haalde ik al makkelijk 18-19 uur vasten zonder honger. De stap naar 24 uur was snel gemaakt. Eens per maand eet ik 24 uur niet. Honger heb ik niet op deze dagen. Wel is het vreemd om aan tafel te zitten met de kinderen, zonder zelf te eten. Ook de kinderen vinden het wel wat vreemd, maar gaan er gelukkig lekker in mee.

Het werd tijd om ook de 72 uur vasten te proberen. Het vraagt wat planning. In deze dagen wilde ik niet sporten en ook geen zware lichamelijke inspanning hoeven doen. Een lange werkdag waarin ik veel lessen moet geven, dat past daar niet in. Uiteindelijk heb ik een weekend geprikt. Vrijdagavond at ik mijn laatste maaltijd. Mijn doel: dinsdagochtend mijn eerstvolgende maaltijd. Ondertussen mocht ik wel drinken, water, koffie en thee. Zonder toevoegingen, zonder kcal. 

Wil jij meer weten over de voordelen van vasten en een gezonde leefstijl voor je gezondheid? Volg dan de workshop: Leven met je menstruatie cyclus

De start van het vasten

De eerste 24 uur vasten was geen probleem. Dit had ik al vaker gedaan. Het was vooral raar om met lege maag te gaan slapen. Ik was wel even bang dat mijn bloedsuikerspiegel te laag zou zakken. Onterecht!

De 2e 24 uur had ik juist extra veel energie. Nog steeds geen echte honger. Mijn lichaam kon prima omgaan met het vasten. De 3e 24 uur had ik gewoon zin in eten. Eindelijk weer iets anders in mijn mond dan alleen maar vocht. De geur van eten gaf mij echt de neiging om iets in mijn mond te stoppen. Het kostte moeite om deze reflex tegen te houden. Mijn energie was ook wat minder.

Aan het einde van de 72 uur had ik nog één nacht te gaan. Mijn doel was bijna behaald. Wat me motiveerde om nog even door te zetten. Dinsdagochtend ben ik extra vroeg opgestaan. Zo kon ik de tijd nemen om in alle rust mijn eerste maaltijd te nemen. Deze dag moest ik weer aan het werk. Het timen van mijn maaltijd was daarom wel belangrijk. Het was namelijk wel even de vraag hoe mijn maag en darmen op de eerste voeding zouden reageren. 

De eerste maaltijd

Op maandag had ik mijn eerste maaltijd al voorbereid. Het zou een verse bouillon van rundvlees van het bot worden (bone broth), met groente voor de vezels en vitaminen. Ik ben lekker buiten gaan zitten in de ochtendzon en heb genoten van deze eerste maaltijd. Hierna heb ik in alle rust de kinderen naar school gebracht. Ik voelde me goed. Ik merkte wel dat de reserve energie in mijn spieren op was. Deze had ik afgelopen dagen natuurlijk al lang gebruikt. Al snel was het tijd voor een tweede maaltijd. Mijn ‘normale’ ontbijt was aan de beurt, een havermoutpap met extra eiwitten. Goed om de energie in mijn spieren weer aan te vullen. 

De eerste dagen na het vasten merkte ik dat mijn spieren snel verzuurden. Ik ben wel weer gaan sporten, maar ik kon minder zwaar trainen dan ik gewend was. Na enkele dagen werd dit wel beter en voelde ik me juist steeds sterker worden, fysiek en mentaal. 

Gelukkig was dit ook niet mijn doel. Gewoonlijk val je tussen de 0,5-1,0 kg af. Reken dus niet op enorme hoeveelheden. Ik merk wel dat mijn lichaam na het vasten weer efficiënter werkt. Ik heb dus minder voeding nodig.

Ga ik vaker langdurig vasten?

Na mijn 72 uur vasten experiment ben ik weer terug naar mijn normale voedingspatroon. Intermittent fasting heb ik zeker weer doorgezet. De komende maanden houd ik het bij maximaal 24 uur vasten, aangepast op mijn cyclus. 72 uur vasten was een leerzame uitdaging. Ik raad het je aan dit zeker eens te proberen. Start wel met het opbouwen van vasten. Het is veel makkelijker om een lange periode te vasten als je lichaam gewend is om de omschakeling naar vetverbranding te maken.