Soleus Push-up: Voldoende bewegen kost geen tijd 

soleus push-up

Bewegen is super belangrijk voor je gezondheid. Toch lukt het vaak niet om voldoende te bewegen. Nu is er een nieuw onderzoek, waarin gekeken is naar bewegen achter je bureau. Een methode waarmee je ieder moment van de dag je energieverbruik kunt verhogen. Een makkelijke manier om aan je gezondheid te werken, zonder extra tijdsinvestering. 

Geen tijd om te bewegen? De soleus push-up lijkt de oplossing te zijn. 

Soleus push-up

Nu hoor ik je denken: ‘De soleus push-up, wat is dat?’ Dat klinkt heel ingewikkeld en zwaar. Toch is dit het niet. De soleus is een spier in je kuit, onder de grote kuitspier en boven de achillespees gelegen. Om een soleus push-up uit te voeren ga je op een stoel zitten, met je voeten plat op de grond. Til je hiel op, zodat je op je tenen steunt en zet je hiel weer neer. Dit was 1 soleus push-up. Een beweging welke je prima kunt uitvoeren tijdens een vergadering of het werken achter je laptop. 

Soleus Push-up

Waarom is de soleus push-up zo effectief?

Een vraag waar nog geen eenduidig antwoord op te geven is. Het lijkt erop dat de diepe kuitspier, de soleus, heel effectief is in het opnemen van glucose (suikers) uit je bloed. Hierdoor verbrand je met een soleus push-up suikers, welke anders opgeslagen zouden worden in je vetcellen. Ondanks dat je niet meer dan 1% van je spiermassa aan het werk zet. Daarnaast verzuurd deze spier niet snel, waardoor je de beweging lange tijd kunt volhouden. 

Uit onderzoek blijkt het volgende:

  • De bloedsuikerpiek is 52% minder hoog na een maaltijd. 
  • De insulinepiek is 60% lager 
  • De focus verbeterd waardoor je efficiënter en productiever werkt
  • De metabolische stress is laag, dit houdt in dat er weinig afvalstoffen zijn tijdens de soleus push-up, waardoor je de beweging lang volhoudt zonder spierpijn

De bovengenoemde effecten zijn zeer positief. Wel is er in het onderzoek uitgegaan van het uitvoeren van soleus push-ups voor 270 min per dag. Dit lijkt mij niet helemaal haalbaar. Maar alles wat je doet zal effect hebben en is dus beter dan niets. Wat mij betreft mag je alle wandelingen en trappen die je op een dag loopt ook meenemen in deze 270 min. Bij deze bewegingen is de soleus spier ook aan het werk en wordt zelfs zwaarder belast dan met de push-up. Dit maakt de 270 min of 4,5 uur al stukken haalbaarder. 

stress hormonen

Risico op chronische aandoeningen

De grootste risicofactor voor chronische aandoeningen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en dementie, is een hoge bloedsuikerspiegel en een hoog insuline-level. De invloed van je leefstijl is vele malen groter dan je erfelijke aanleg. Al maakt dat laatste een gezonde leefstijl wel extra belangrijk. 

De soleus push-up lijkt hiermee een zeer effectieve manier om, zonder grote tijdsinvestering, je risico op chronische aandoeningen te verminderen. 

Het houdt daarnaast je hormonen meer in balans. Een lagere bloedsuiker zorgt voor een lager insuline-level, zorgt voor minder fysieke stress en een betere balans in je hormonen. 

Een andere weg waarop chronische aandoeningen minder kans krijgen, is de weg van de triglyceride. Triglycerides zijn koolhydraten die omgezet zijn zodat ze opgeslagen kunnen worden in je vetcellen. Deze komen weer vrij op het moment dat je energie nodig hebt. Soleus push-ups verdubbelen het vetmetabolisme. Of te wel: triglyceriden worden dubbel zo snel verwerkt. Waardoor ze veel minder schade, aderverkalking en ontstekingen kunnen aanrichten. 

Soleus push-up: een super oefening

De soleus push-up is een super oefening om gewoon in je dag in te bouwen. Ideaal op de dagen dat je gewoonweg de tijd niet kunt vinden om voldoende te bewegen. Of op de dagen dat het lastig is om gezond te eten. Deze super oefening heft een groot deel van de ongezonde effecten van je voeding immers op. Of om de effecten van een periode van vasten te versterken of te versnellen. Hoe eerder de glucose voorraad in je lichaam op is, hoe sneller je overschakelt op je vetverbrandingssysteem. Lees meer over de effecten van: vasten voor vrouwen